tiistai 5. kesäkuuta 2012

Vanhaa lasia

Löysin kaapista muutaman lasiesineen, joista yritin ottaa kuvia. Jälleen, onhan niitä parempiakin kuvia nähty, mutta näillä taidoilla mennään.
Alkukuvana on maljakko, joka minulta löytyikin toisen värisenä, ns. myrkkylasina. Valkoinen maljakko oli jälleen saatu miehen sukulaiselta, jonka jäljiltä se oli ihan silmittömän likainen (syynä vuosikymmenten tupakointi sisätiloissa) ja jonka puhdistaminen on yhä kesken. Hellävarainen astianpesuaine ei oikein tepsi täysin noihin tahroihin.







Tuon myrkkylasimaljakon olen saanut isoäidiltäni, joka kertoi sen olleen hänen siskonsa omistuksessa. Minulle se tuli isoäitini lahjana, sillä hänen siskonsa oli myös kummitätini.





Tapio Wirkkalan maljakko saatu jäämistöstä. Jännä huomata, että en ole ostanut juuri mitään tähän asti esittelemistäni esineistä vaan tavara ikään kuin löytää luokseni... Kyseinen maljakko ei nyt ole mikään kaunotar mielestäni ja painaa sen verran, että varovainen täytyy olla sitä käsitellessä. Kuitenkin se on oman aikansa edustaja ja sellaisena silmääni miellyttävä. En nyt mitään susirumaa maljakkoa olisi ottanut, niin ahne en sentään minäkään ole!







Tämäkin maljakko on Tapio Wirkkalaa, tosin hillitympi versio samalta aikakaudelta. Nämä "röpelö"-pintaiset maljakot ja esineet on huonoja puhdistettavia. Pitää liottaa kunnolla, ei muu auta. Sitä tuli joidenkin kohdalla tehtyä urakalla.







Kumelan maljakko liukuväjättyä lasia. Voisin kuvitella sen olevan kiikkerä maljakoksi, sillä on tuon mallinen. No, ei niitä kukkia koskaan niin paljon tule, että maljakotkin kaatuisivat. Itse asiassa tässä oli kimppu neilikoita, jotka olivat oikein ryhdikkäinä edustettuina. Sopii sotilaallisen tyylin ihailijoille.





Tämä Riihimäen lasin pikkumaljakko on yksi murheenkryyni. On vaikea puhdistettava, kuten kuvakin paljastaa. Nämä tehtaan tarrat ovat kyllä sitkeitä irtoamaan, mutta päätinkin, että saavat olla siinä, kun ovat tähänkin päivään asti olleet. Vuosikymmeniä luultavasti. Nykyäänhän nuo Iittalan tarrat lähtevät helpollakin ensipesuissa irti.




Tässä nimetön ja merkitön maljakko. Onhan tämän joku toki suunnitellut ja joku toinen tehnyt, mutta minulla ei ole tietoa. Kaunis silti. Väri upeampi luonnossa kuin näissä kuvissa.




Tämä pikkuinen maljakko, joka kuvan perusteellla näyttää hurjan isolta, on kuitenkin hyvin pienelle kimpulle tarkoitettu. Tämä nyt on ostettu kirppikseltä Laajasalosta, ja jokin siinä viehätti, vaikka onkin aika ruma. Suoraan sanottuna. Ei se kalliskaan ollut, ehkä euron tai 50c?





Tämä on poikani suosikki. Kummitätini antoi tämän minulle, kun sitä itsekin lapsena ihailin. Merkitön ja nimetön hänkin. Funktionalistisen tyylin rikkoo tuo "pisara" huipulla. Ja kas, niinhän siinä kävi, että kaikkien heijastusten lomassa kuvaajankin raitapaita ja otsa loistaa siellä..kiva.

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Vanhoja kannuja ja muitakin

Tämän aiheen liepeiltä on olemassa varmasti satoja eri harrastajien hienoja julkaisuja ja aion laittaa oman lusikkani tähänkin soppaan. Toki kuvani ovat pilvisellä ilmalla otettuja, kotikutoisesti ikkunalaudalle aseteltuja, mutta ajanevat tässä vaiheessa asian. Ehkä joskus kuvaustaidot kehittyvät tai aurinko tulee esille? Kamera on ihan peruslaite, jolla ottaa peruskuvia...
Aloituskuvana on kokelmani kruununjalokivi, perimäni kannu, jonka tekijää en tiedä. Kannu on siksi arvokas minulle, koska sen on saanut isoäitini äiti mennessään naimisiin 1900-luvun alkupuolella. Tarkempi vuosi on 1916. Sain tämän isoäidiltäni vuosi sitten, hänen mukaansa siksi, että olen ainoita, jotka osaavat arvostaa kyseistä kannua ja säilyttävät sen muistona.


Tämä yllä oleva kuva on otettu vanhan kaapin päällä, jopas väritkin erottuvat! Kannun pohjassa ei ole leimoja, siinä ainoastaan lukee, että se on opaalia ja jokin valmistusnumero. Jotenkin minulle tulee tästä saksalaisvaikutteita mieleen, mutta mene ja tiedä. Joku varmaan tietäisi tästä jotain, mutta jos tieto tulee minulle asti joskus, hyvä. Olen vielä ihan tyytyväinen tähän tietämättömyyteenkin..


Tämän kannun löysin vanhalta kesämökiltämme. Se oli piilossa portaiden alla, oli ollut siellä jo tovin. Otin sen huomaani parikymmentä vuotta sitten, puhdistin ja siinähän se mukana on kulkenut. Pienintä kokoa, siroluonteinen kaveri. Valmistaja Arabia.


Tämä Arabian kannu on saatu lahjaksi sukulaiselta. Pienintä kokoa tämäkin.



Tämäkin kulunut kaunokainen oli portaiden alta. Kuvassa ei erotu pinnan kuluminen, mutta sitä kyllä on. Tosin se haittaa vain myytäessä, mitä en tee. Ei näitä kannuja myyntiä varten minulla ole, sillä tunnearvo useimmissa on suurempi kuin rahallinen arvo. Arabiaa...


Tämä on edesmenneen sukulaisen jäämistöä. Kaunis Arabian kannu, turkoosi väri ei pääse oikeuksiinsa. Ehdottoman hyväkuntoinen, huolella pidetty. Ei ole käytössä kulunut, neiti-ihmisen kotona.



Toisen sukulaisen perintöä. Oli suhteettoman likaisessa kunnossa ja pesun jälkeen paljastui priimakuntoiset Arabian kannu ja purnukka.



Lahjoitus anopilta. Anoppi on lahjonut muutamalla muullakin Arabian vanhalla astialla, tässä ensimmäinen.



Jälleen sieltä portaiden piiloista. Kunnolla käytetty, ei koristeena ollut. Niinhän ne usein vanhat Arabian astiat ovat olleet, käytössä! 




Äitini vanha kannu, jota ei ole käytetty juurikaan. Oli osa työnantajan lahjaa, johon kuului enemmänkin astioita. Moni niistä on jo hajonnut, tämä Arabian kannu eräs niistä hyvin säilyneistä.


Isoäidiltä saatu, kolhiintunut ja siksi kukkamaljakoksi kelpaava. Hieno Arabian kannu ja hyvän kokoinen. Nähnyt elämää...


Pieniä keraamisia esineitä. Tuhkakuppi suomessa tehty, raidallinen maljakko Arabiaa, taaimmainen sipulinmallinen ehkä Kupittaan Saven? Pilkkumaljakko ehkä harrastelijan tekemä. Hassuja pikkuesineitä, joilla karismaa. Pitäisi oppia tunnistamaan muitakin leimoja kuin Arabian (niissähän ei juuri tunnistamiskykyä tarvitse), että tietäisi enemmän.

Seuraava postaus käsittelee osin ainakin vanhoja maljakoita...